Stop madspild

vegetables and fruits

Det er noget der længe har fyldt meget hos mig, det med stop madspild.

Måske fyldt lidt for meget, jeg tror hvertfald at Søren ryster en del på hovedet af mig, når jeg fryser det ene efter andet ned, men for mig giver det god mening. Og så længe jeg har styr på hvad der er i fryseren, hvilket jeg har, så er det jo en fantastisk måde at få spist alt på. Mange små rester af f.eks. kødsovs kan jo sagtens blandes til en stor portion, når der er nok små poser.

Jeg har tænkt over at ville skrive et indlæg om det, for måske at få jeres input og gode ideer med om bord, for det handler jo ikke kun om økonomi, men også om hvordan vi behandler vores jord og miljø.

Det der fik mig endeligt igang med at skrive indlægget, var at jeg så at en del andre bloggere var inviteret til et spændende event, som jeg desværre ikke var med til. (No hard feelings, man kan jo ikke det hele) men jeg blev nysgerrig og kiggede nærmere på hvad det handlede om, da de alle skrev stop madspild på deres Instagram billeder.

Det handlede nemlig om et nyt køle/fryseskab fra Siemens som efter sigende skulle have en helt ny vakuumteknologi, der får fødevarer til at holde sig i op til fem gange længere end et almindeligt køleskab, hold op jeg syntes at det lyder smart.

Specielt for sådan nogle som os, som faktisk lever med to køleskabe, et hjemme og et i sommerhuset, vi er jo i sommerhuset stort set hver weekend i sommer halvåret og cirka hver anden i vinter halvåret, derfor er det altid lige noget med at få tjekket hvad der kan holde sig til hvornår.

Tit tager vi mad med frem og tilbage i en lille køletaske, igen netop fordi jeg IKKE vil smide noget ud. Men det ville være lidt smartere med et køle/fryseskab hvor jeg med garanti vidste at det kunne holde sig til næste gang vi kom derop ik?

Det er lidt dyrt, hvertfald sammenlignet med hvad vi ellers har set på (men måske det i længden kan betale sig?) Jeg vil hvertfald kigge lidt nærmere på det, når vi skal til at lave nyt køkken, og derved også så skal have nyt køleskab. Har i mon kendskab til det køleskab?

Tilbage til madspild, overordnet set så handler det for os om, at lave en smule planer for hvad vi skal i løbet af ugen og så ellers få handlet ind så det passer derefter. Mine bedste råd må være:

– Frys alt hvad der fryses kan – Og husk at få det spist efterfølgende

– Lav madplaner

– Lad vær med at handle når du er sulten, det giver alt for mange impulskøb

– Have en “restedag / tøm køleskabet” dag

 

Hvad er jeres bedste råd til stop madspild? Lad os inspirere hinanden og fortsætte listen 🙂

 

Billedet er fundet på Google.

 

Vil du se meget mere Bastabum? – Så kan du følge bloggen på Bloglovin, Facebook og Instagram.

 

Indlægget kan indeholde affiliate links.

4 Comments
 1. Vi kører med restedag, samt at jeg er ret god til at spise restemad som madpakke. Ellers er det madplaner, handlelister, og det at pakke maden om et er mit største bud. Gerne med mærkelapper.
  Samt planlægge at bruge op det hele.. Fx om man køber et kål, skal det altså bruges til mere end et måltid;)
  Fryseren en fantastisk – og man skal lige huske at maden er der;) Det ryger også mange sjove rester på pizza!

  Ellers så pakker jeg om grønsager i tætte bokser… Har i tal på hvor meget salat jeg tidligere smed ud fordi den blev kedelig.. Pak den om lufttæt, og det er SLET ikke det problem mere!

 2. Super indlæg! Her er flere gode råd fra os:

  Væn dig til at gennemtænke din indkøb og behov, INDEN du køber ind, så du undgår impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.

  Når du køber mad ind: Køb kun dét du har brug for og brug dét du har købt.

  Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra.

  Køb ind med hovedet og ikke med maven.

  Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

  I supermarkedet: Når du alligevel skal bruge og spise maden samme dag, kan du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

  I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge – INDEN madlavningen. Gennemtænk hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser. Tænk over, om du ALTID laver for meget spaghetti, ris og kartofler, osv. Og lav så mindre.

  Tænk over portionsstørrelser inden du laver mad.

  Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.

  Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.

  Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.

  Lav mad til flere dage – en hovedret kan blive til en forret dagen efter.

  Skab et bedre overblik over hvad du spiser ved at lave en madplan.

  Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.

  Opbevar maden rigtigt.

  Hold orden i dit køleskab: de ældste fødevarer skal stå forrest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.