Verdens bedste (og nemmeste) koldhævede boller

D072EB39-132D-4F17-B4E9-E8B9B79686DD-0.jpg

Er i klar til en virkelig nem og lækker opskrift, nemlig på koldhævede boller?

For flere år siden bagte jeg altid boller i weekenden, og altid denne koldhævede udgave, fordi den simpelthen er så nem og hurtig at lave, og bare smager fantastisk godt.

Men så begyndte jeg at leve efter LCHF principperne og lagde brødet på hylden, så at sige. Men det gør jeg ikke mere og er så småt begyndt at spise “alm” brød igen.

De sidste par uger har der derfor af flere omgange stået dej i køleskabet, det gode ved denne dej er nemlig at den sagtens kan holde sig en uges tid og der derfor på meget kort tid, kan laves boller om morgenen. Molly My syntes at det er nogle så hyggeligt.

De kan selvfølgelig sagtens holde sig bagte i en pose også, og evt. ristes, men sådan en hel nybagt er bare bedst ik?
Nå, lang snak ingen opskrift! Den kommer her.

Til ca. 12 boller, afhængig af størrelsen:

– 5 dl vådt, her menes vand eller anden væske, jeg kommer tit en rest ymer, mælk eller lign i sammen med vand

– 10 gr gær (både frisk og tørgær kan bruges)

– 1,5 tsk groft salt

– 1 spsk god olie

– 10 dl tørt, her menes mel, gryn, frø og kerner. Dog altid omkring 2/3 som mel.

Jeg bruger hvede, ølands, grahams, spelt eller rugmel og gerne i en blanding. Af gryn og kerner bruger jeg havre eller ruggryn. Solsikke, græskar, sesam og hørfrø.

De er også gode med kun mel, men så knap så grove og “sunde”.

Det er forholdene, altså dobbelt tørt af vådt, det er til at huske ik?

Dejen røres sammen med en ske, den er ret flydende, men det er meningen og det der gør den så nem at arbejde med.

Start med at rør gær ud i væsken, tilsæt olie og salt og derefter tørt.

Prøv dig frem og find den blanding der er bedst for dig, her hjemme bliver de aldrig mens.

De laves lige med hvad der er i skabet. Og nogle dage også med lidt revet æble, gulerod eller squash i.

Det hele stilles i køleskabet til næste dag, minimum en 5-6 timer.

Næsten dag tændes ovnen på 200 grader og der sættes “klatter” med en ske på en bageplade og ind i ovnen. De kan evt. pensles med lidt mælk, æg eller olie for en glat overflade, men det er ikke nødvendigt.

De bages til de er gyldne, i min ovn omkring 15-18 minutter. Men hold øje.

Spises lune med smør, ost og/eller marmelade. De ekstra grove er også gode med pålæg mm.

God fornøjelse! 🙂

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.