Regler for skærmtid hos børn?

 

I disse dage er Instagram fyldt med spørgsmål på story, de har lanceret en ny mulighed for følgerne let kan stille spørgsmål i et modul og man kan så svare på dem efterfølgende.

Jeg syntes det er ret hyggeligt, både at modtage spørgsmål (sådan generelt) og også at læse med hos andre omkring deres spørgsmål og svar.

Så ja, igår og idag har jeg også haft den mulighed og en af de ting der blev spurgt om flere gange, og generelt nu også er til “debat” efterfølgende er det med skærmtid hos børn og om hvordan vi gør hos os.

Jeg skal starte med at sige at jeg ikke oplever en negativ klang i spørgsmål eller debatten, kun nysgerrighed fra jeres side, men vil gerne knytte lidt flere ord på, end jeg lige kan gøre på Instagram, og uden at skulle skrive det flere gange, så det kommer her :-)

Billedet, har som sådan intet med skærmtid at gøre, men mærkeligt nok kunne jeg ikke finde et på min telefon med iPad’en lige nu…..

Vi har ingen regler for skærmtid hos os! Der er fri skærmtid, og vi kan faktisk have halve dage, typisk vores nattøjsdage hvor vi ser tegnefilm mm, så er det godt nok sammen på tv og ikke på iPad’en, men blot for at stille det på spidsen, sådanne dage er selvfølgelig ikke hver dag. Men de er helt lovlige og rare, for der bliver slappet af og siddet tæt i sofaen.

Molly My leger med Playmobil, med dukker, isbil og hun tegner og alt muligt andet, hun har venner på besøg og så er hun meget udenfor og lege også, dermed sagt at så længe hun ikke kun sidder med en skærm, så vil jeg ikke stille regler og begrænsninger for hende.

Var det hendes eneste interesse ville jeg naturligt se på om der skulle gøres noget, og det kunne evt. være med begrænset skærmtid også.

Der kommer jo altid et naturligt opbrud alligevel, ex. når vi skal spise, hun skal sove, ud af døren osv…. så det kan aldrig blive til mange timer i streg, igen pånær de omtalte nattøjsdage.

Dermed ikke sagt at hun ikke ofte prøver om hun må se mere, det er så specielt ved sengetid, bare lige et afsnit mere mor…. det hører jeg rigtig tit, og nogle gange får hun lov og andre gange siger jeg nej, hun falder aldrig i søvn til tegnefilm, men ser det gerne om aftenen efter maden, imens jeg rydder op.

Altså hvis ikke hun er ude og hoppe på trampolin efter maden, hvilket hun er meget på denne årstid :-)

Og så syntes jeg altså også godt at man kan lære noget af Netflix, spil og Youtube, okay måske ikke så meget på Youtube, der syntes jeg godt nok hun kan se meget “lort” men så igen, så lærer hun jo noget engelsk og udvider sin horisont. Ex. søgte vi film frem fra Bali Zoo da vi havde været der osv…

Netflix har mange fine film og serier og jo, jeg mener man kan lære noget af tegnefilm også. Af spil er der jo en del logik, finmotorik osv i at lære og flere app’s hun bruger er til farvelægning mm. så jeg syntes ikke kun man bliver dum af at sidde med en skærm, det er for mig at se fremtiden.

Hvordan er det hjemme hos jer?

Ps. vi spiser også slik andre dage end om fredagen!

(Visited 214 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Jeg prøver indimellem at sætte begrænsninger fordi jeg får dårlig samvittighed over de har skærmen for meget, men her i ferien fx, så glider det altså. Dagene er lange og dovne og ja… Jeg vil jo også gerne kunne stene i ro med serier eller en bog indimellem. I hverdagen ser de som regel en times tid når vi kommer hjem. Ham på 4 går til og fra og gider sjældent iPad så længe af gangen. Ham på 7 kunne se youtube og mindcraft hele dagen hvis han måtte. Så ham er jeg obs på. Med det sagt tror jeg ikke vi skal være så forskrækkede for den nye teknologi. Min den ældste snakker stort set flydende engelsk pga blandt andet youtube!

  • Det lyder fornuftigt, og hvis det også bliver sådan at hun som ældre vil sidde hele dagen, så ser vi på det til den tid, ingen grund til regler og begrænsninger hvis de selv kan styre det vel? Ha en dejlig sommer, med både skærmtid, afslapning og dejlig solskin :-)

 • Kunne ikke være mere enig… sådan er det præcis også herhjemme.. nogen dage er ren afslapning og skærmtid hygges flittigt med og andre dage blir det slet ikke brugt, da andre altiviteter er på programmet! Jeg har intet behov eller intention om at begrænse Silja, når hun har behov for afslapning med youtube – ramasjang eller lign.
  Dog har vi ikke Netflix men ser meget ramasjang eller børne-dvd’er.
  Slik spiser vi (eller Silja 🙈🙈🙈) dog kun fredag og lørdag eller ved særlige lejligheder såsom fødselsdage eller lign. Da hun desværre ingen stop knap har, hvad den slags angår.. (gad vide hvem hun har det efter!!!!!?? 😅😅😅😅)..

  Rigtig god weekend til jer

  Knus fra Tine – mitlivsomsinglemor ❤️

  • Ramasjang app’en er Molly My også glad for, men det er mest til spil :-) Med hensyn til slik, så er det faktisk først inde for det sidste år at det er blevet rigtig interessant for Molly My, hun er mere til salte ting som chips og nødder. Men er nu også blevet vild med f.eks. surt slik og chokolade, men hun har bestemt en stopknap selv, må se om det ændre sig når hun bliver ældre, jeg elsker selv slik! (Lakrids og surt slik!) :-)
   Ha en dejlig weekend <3

 • Herhjemme er skærmtiden begrænset, ikke fordi jeg er imod skærm til børn, men fordi det ikke fungerer så godt for vores børn med for meget skærmtid.

  Vi har to børn, en dreng på 3½ år og en pige på 6 år. Vores dreng er rigtig god til at lege. Han bruger meget krudt i børnehaven og er ofte træt når han kommer hjem. Vi har i en periode givet ham lov til at se TV, når han kom hjem, men han bliver så sur og destruktiv, når han får lov til at få for meget skærmtid, og derfor har vi nu sat skærmtiden ned. I stedet læser vi en bog eller spiller et spil.
  Vores pige er ikke så god til at lege. Hun kan lide at være kreativ og er rigtig god til at tegne m.m., hun har dog svært ved at komme igang med legen. Fik hun lov til at se TV når hun ville, ville hun gøre det altid og aldrig lege. Derfor er reglen herhjemme, at de må se 1-2 afsnit af et eller andet f.eks. paw patrol om aftenen efter aftensmaden.

  Hvad angår Ipad, så er vi i en periode, hvor de yderst sjældent har adgang til den. Vi har haft en lang periode, hvor det første de spurgte om når de stod op var Ipad, og fik de et nej, skreg vores dreng i 30 minutter. Derudover bliver vores dreng ud ad reagerende når han har haft den og vores datter bliver utrolig næsvis.

  Jeg tænker som dig ikke der er noget i vejen med fri skærmtid, når det fungerer som hos jer, det lyder helt perfekt. Desværre fungerer det ikke sådan herhjemme, selv om det til tider kunne være rart og hyggeligt med en nattøjsdag med fri tv, men det ødelægger desværre de efterfølgende mange uger for os.

 • Generelt har jeg ingen skærmregler herhjemme. Jeg er enlig mor til to børn, så nogle gange har jeg brugt for at være mig selv i kort tid. Sidder de med ipad eller leg, som sagt har de fritvalg hvad de vil lave imens jeg har brug for lidt tid for mig selv, som kan være madlavning eller læsning en bog eller laver lektier.

  Når vi er på besøg hos nogen, er det altid skærm fri for at lege med de andre. Når de andre sidder med ipad, så får de lov. Det er meget forskellige holdning jeg har.

  Som den holdning har jeg, nemlig at de har fritvalg og ingen skærmregler. Nogle gange kan jeg begrænse hvor meget, når jeg føler at de har siddet med ipad for meget og mindre familietid. Kan jeg nemlig bede dem om at lade ipad fra dem og bruger tid på leg med mig, når jeg har energi og overskue til at lege med dem.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *