Solcremer der både tænker på koralerne og brugen af palmeolie

Indeholder reklame

Solcremer der både tænker på koralerne og brugen af palmeolie.

Det er tid til solcreme! Forårssolen har en effekt allerede nu, og snart er sommeren også over DK – Vi ved alle at vi skal gå i skyggen midt på dagen og ellers generelt bruge solcreme, den viden er efterhånden helt fast rutine hos alle. I de seneste år har der også været meget fokus på parfume, parabener mm.

Men faktisk syntes jeg også at der skal fokus på andre dele, så dem vil jeg sætte specielt fokus på her i dette indlæg, nemlig brugen af palmeolie (enten evt. ved fravalg af dette eller brug af den bæredygtige RSPO udgave) og så uden ingredienser som er skadelige for koralerne. Bær over med mig, det bliver lidt langt nu.

Begge dele ligger mig meget på sinde, specielt efter vores rejse sidste år, hvor vi jo blandt andet boede i regnskoven og havde fantastiske oplevelser, og vores guide så sagde at der nok var omkring 10 år igen udfra de beregninger der nu var lavet.

Det er SÅ trist, at vi bare bruger løs af palmeolien uden at tænke på naturen, og jeg er her helt opmærksom på, at det ikke kun er beauty industrien vi skal se på, men også i høj grad fødevare delen, men det må være et andet indlæg :-)

Det ER muligt at lave solcremer uden brug af palmeolien eller man kan tage et aktivt valg og bruge RSPO udgaven, læse mere om denne her:

RSPO-certificering sikrer, at etableringen af oliepalmeplantager sker på en miljømæssig og socialt ansvarlig måde – til glæde også for skovens dyr.

RSPO-kriterier for ansvarlig produktion af palmeolie pålægger virksomhederne at minimere de negative virkninger, palmeolieplantagerne ellers har på natur, miljø og mennesker.

Et af de vigtigste RSPO-kriterier er, at man ikke må rydde primære (urørte) skove, områder, der indeholder betydelige koncentrationer af biodiversitet (f.eks. truede arter), skrøbelige økosystemer og områder, som er fundamentale for at møde basale eller traditionelle kulturelle behov i lokalsamfundet (områder med høj bevaringsværdi).

Andre RSPO-principper indebærer et signifikant reduceret forbrug af pesticider, stop for skovafbrænding; sikring af arbejdstageres rettigheder i henhold til lokale og internationale regler samt information- og høring af lokalsamfundene. Alt dette skal ske før der bliver plantet ​​nye plantager.

Kilde WWF
Og der er altså mange solcremer (i forskellige prisklasser) som har taget stilling, ved enten helt at udelukke palmeolien eller bruge RSPO versionen som beskrevet ovenfor.
Udover palmeolien så er det også vigtigt (for mig og naturen) at vi kigger på ingredienser i forhold til om solcremerne er “koral venlige” tidligere var det mig bekendt kun nogle ret dyre australske solcremer som aktivt tog stilling til det, men de seneste par år er mange flere brands heldigvis også kommet med her. Og generelt kan det løses ved blot at købe naturlige og dansk producerede solcremer.
Mange skriver selv i deres beskrivelse og markedsføring at de er koralvenlige, og eller kan i faktisk selv læse på ingredienserne om de er “koralvenlige” eller ej, som udgangspunkt er naturlige produkter helt okay, men kig altid efter at følgende ting IKKE er tilsat:
Oxybenzone
Octinoxat
Benzophenone-3
Milestab 9

Kilde WWF

Desværre er det ikke kun solcremerne der er med til at ødelægge koralerne, det er faktisk også den globaleopvarmning og dermed varmere vand, men hvis vi kan hjælpe lidt på vej, syntes jeg det vil være godt.

For hold op hvor er der forskel på da jeg dykkede for 20 år siden og så nu, det var og er helt andre indtryk og farveskalaerne der er nu, desværre for det, da det er den forkerte vej det her er gået.

Brands og solcremer her på billedet er alle både “godkendt” i forhold til palmeolien og koralerne, og som nævnt før er de til forskellige behov og prisklasser, der er helt sikkert flere brands der kan komme med på listen, men disse er dem hvor jeg aktivt har fået et svar på mine spørgsmål ved kontakt.

Dem der ikke har svaret tilbage og hvor jeg ikke selv har kunne finde klare svar på mine spørgsmål, har jeg ikke taget med, dermed ikke sagt at andre altså ikke er “godkendt” :-)

Da sommeren og solen endnu ikke har været på sit højeste er de altså endnu ikke alle testet aktivt, så ved ikke hvor vandfaste osv de er, men kun udelukkende på ingrediens niveau, skal dog nok vende tilbage og fremhæve mine favoritter i løbet af sommeren.

Lad os starte fra toppen og ned:

Nivea

Nimue 

Spørg endelig hvis der er noget i gerne vil have uddybet, jeg syntes det er så vigtigt at vi her gør en forskel :-)
(Visited 21 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Min datter er plaget af soleksem. Vi har tidligere brugt La Roche Posay. Kender du noget til den?
  Jeg er ved at købe solcreme til sommerferien og måske vi skal vælge et andet mærke i år, hvis den ikke er ok. Nivea og Matas kan hun desværre ikke bruge.

  • Hej Stine,

   Jeg har først fået svar fra La Roche Posay efter deadline for indlæg, men de svarer at hvis de bruger palmeolie i nogle af produkterne opfylder den RSPO, i forhold til koralerne kan du læse bag på om ingredienser som er “no go” er indeholdt, men jeg tror det ikke da de skriver at de kun bruger ingredienser som er bionedbrydelige :-)

   Hilsen Michala

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *